Hovedsponsor

SaltenKraftSamband


SMSsponsor
PowerOffice


Saltenbluesen


Meny:

Organisasjon:

 Booking:

vbjur@online.no

Kontakt FBK:

oystein.gangstoe@fauske.kommune.no

Omar & the Howlers - oppvarming med Pride & Joy


Neste konsert med Fauske Bluesklubb 21. oktober
Forhåndssalg Pick- Up Musikkbar tlf: 75 64 53 00

Kent Omar Dyke
Austin er ved siden av å være Texas` hovedstad, hjembyen til mange av de beste rootsmusikerne i USA. Siden 70- tallet har bluesmusikere, ”country pickers” og ru- stemmede rockere blandet og funnet musikkstilen sin på Austin`s klubbscener. Det er der Kent ”Omar” Dykes har sin hjemmebane også, og hvor han spilte inn den siste skiva Boogie Man, der han jobbet sammen med sin adopterte hjembys mest berømte låtskrivere og musikere. Omar kommer fra McComb Miss., en plass som kuriøst nok er hjemmet til både Bo Diddley og Britney Spears. Det er en etablert sannhet at Omar begynnte å spille gitar som syvåring, hang på utkants- ”juke- joints” i en alder av tolv og startet i sitt første band når han ble tretten med den nest yngste i bandet på 50. Han var fremdeles Kent Dykes, men før han fylte 20 ble han sammen med et party- band kalt Howlers. Dette var en vannvittig morsom tid med de tøffe og spesielle Howlers spillte R&B samt en og annen polka eller western swing- låt. Kent Dykes ville helst spille bare blues og resten av bandet startet å kalle ham ”Omar Overtone” pga en stadig feeding med gitaren på scenen.

I 1976 bestemte Howlers å ta et stort skritt å relokalisere til Austin Texas. Her var det klubber som ”Soap Creek Saloon”, ”Broken Spoke”, ”Armadillo World Headquarters” og Antone`s som hadde skapt en himmel for musikk for rotløse. Her fungerte det bra i et års tid, men i løpet av den tiden var det flere av medlemmene som fant ut at det ikke lå for dem å være heltidsmusikere. Omar fortsatte videre og ingen protesterte på at de beholdt navnet Howlers. Omar fungerer bedre enn Kent, på den måten ble det Omar & the Howlers. Slike avgjørelser skaper karrierer. I det nye bandet ble det et rått uttrykk likt det som gjorde Howlin`Wolf og Hound Dog Taylor til legender og inspirerte Don Van Vliet til å bli Captain Beefheart. Samtidig hadde Fabulous Thunderbirds også startet i Austin Texas og T- Bird medlem Jimmie Vaughan`s lillebror Stevie Ray hadde fått i gang Triple Threat med Lou Ann Barton, Double Trouble`s Chris Layton og Jackie Newhouse. T- Birds ble først ut med en plate, men Omar var ikke lenge etter ute med Big Leg Heat i 1980. Det andre kom i 1984 ”I Told You So”. Denne skiva ga dem ”Band of the year”- prisen i 1985-86. Året etter signerte Omar med Colombia og kom med ”Hard Times in the Land of Plenty” 87 og ”Wall of Pride” i 88. Etter det kom det et dusin plater alle med Omar`s gitar og baryton stemme. I løpet av denne karrieren har han fått en økende verdensberømmelse og en solid plass i Texas` musikeres ”Hall of Fame”.

 

På ”Boogie Man”, som er hans siste album, har han hatt med seg personer som han har truffet i løpet av de siste 27 år siden han forlot Texas. Ti av de elleve låtene på skiva er samarbeidsprosjekter. I følge Omar er ”Cowriting” meget givende i denne delen av livet. ”Det er nesten som gratislåter. Dette er låter jeg ikke ville hatt tålmodighet til å sette meg alene å skrive, men å være med venner å drikke kaffe, fortelle vitser og historier, å samtidig skrive noe fungerer kjempebra. Det blir i tillegg noe helt annet enn hva det ville blitt på egen hånd”. Noe som gjør arbeidet relativt lett er at det ikke spesielt tungt å jobbe med Texas ikoner som Ray Whyle Hubbard, Dardan Smith, Alejandro Escovendo og Stephen Burton. Noen av dem hadde ikke jeg sett på en stund, sier Omar. De er på veien på samme måte som jeg. Ved siden av skrivesamarbeidet, hadde Omar noen av vennene med i studio som gitaristen Chris Duarte og Jon Dee Graham, Chris Layton og Tommy Shannon, George Rains, Terry Bozzio og Malcolm ”Papa Mali” Welbourne. Denne skiva er noe jeg har ønsket å gjøre lenge. Selv om det tok tid og jeg heller skulle hatt litt fritid var det en slik tilfredsstillelse og gjøre den med venner - at det måtte gjøres. Planene for nær fremtid er at han skal fortsette med 150- 160 jobber i året, for tiden sammen med Barry Bihm bs og Jon Hahn tr.

 

Livet til Omar er kanskje fint oppsummert i “That’s Just My Life”:
It’s a long way from Pittsburgh down to Knoxville, Tenn.,
But I’m in it for the long haul, and that’s ll  right with me.
Night-time keeps me in the roadhouse, daylight’s burning up the miles,
The blacktop goes forever, I was born a highway child.

 


 

4. oktober 2006 - Flere saker